Loading...
Skiaktiviteter2024-12-14T12:59:46+00:00

Preparerte skiløyper

Grydalsløypen
Ca. 6 km tur/retur. Grydalsløypen er ofte det beste stedet i starten på vintersesongen. Løypen ligger ideelt til, høyt over havet og på den vinterstengte Lyseveien – så her trengs lite snø før det kan kjøres opp løype.

Bergetjødnløypen
Ca. 2 km lang kupert rundløype rundt Bergetjødn.

Sirekrokløypen
Ca. 10 km lang rundløype. 

Flatstølløypen
Ca. 11 km lang rundløype.

Suleskardløypen
Ca. 4 km lang rundløype.

Ådneram skitrekk
Populært og flott skitrekk – se www.aadneram-skitrekk.no for mer informasjon.

Se skisporet.no for oppdatert status på tråkking av løyper. Følg gjerne med på vår facebook-gruppe i tillegg for utfyllende informasjon.

Ofte besvarte spørsmål

Hva skjer i forhold til arbeidet med tiltaksplan for villrein?2024-04-07T10:00:16+00:00

Regjeringen har besluttet at det skal utarbeides tiltaksplaner for flere av de nasjonale villreinområdene, inkludert Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei. Målet er å oppnå minimum middels kvalitet snarest mulig, og på lengre sikt oppnå god kvalitet. Statsforvalteren i Agder fikk i oppdrag fra Miljødirektoratet å lede arbeidet med utarbeidelse av en tiltaksplan for Setesdal Ryfylke og Setesdal Austhei, med Norsk Villreinsenter Sør som sekretariat. Planutkastet er nå oversendt til Miljødirektoratet for videre behandling.

Øverst i Sirdal har gitt innspill til arbeidet og vil også følge opp saken videre. Det ser per nå ut til at tiltaksplaner vil bli sendt ut på høring senere i 2024 og tiltak iverksettes i 2025.

Mer informasjon om tiltaksplanen ligger på følgende side:

https://www.statsforvalteren.no/nb/agder/Miljo-og-klima/Viltforvaltning/tiltaksplan-villrein/

Se også stortingsmelding for villrein:

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/meld.-st.-18-20232024/id3032111/

 

 

 

Når tråkkes løypen på anleggsveien inn Flatsdøldalen?2023-05-03T16:13:33+00:00

Løypen kjøres opp så snart anleggsveien vinterstenges og det er nok snø til å tråkke løype.

Anleggsveien brukes av Sira-Kvina kraftselskap i forbindelse med deres virksomhet ved Duge kraftverk, men den holdes normalt vinterstengt av hensyn til dyre- og friluftslivet i området. Det er ikke satt en konkret dato for når veien vinterstenges. Bakgrunnen for det er at snømengdene varierer fra år til år. Det trengs en viss snømengde for å kunne transportere personell og utstyr via alternative transportmidler, som eksempelvis snøscooter, på sikkert vis. Sira-Kvina har imidlertid sagt at de vil forsøke å unngå å brøyte fra juletider til over påske.

ØiS har en løpende dialog med Sira-Kvina og med tanke på å holde anleggsveien vinterstengt lengst mulig. I denne forbindelse er det viktig at alle som ferdes i området viker plass for snøscootere i fristiltraseen slik at transport til og fra kraftverket kan utføres på en smidig og god måte, uten å ødelegge skisporet.

Hvor ofte tråkkes løypene?2023-04-15T14:18:41+00:00

Frekvensen avhenger av størrelsen på løypekjøringsbudsjettet. Per i dag kjøres de mest brukte løypene i området ca. 2-3 ganger per uke. Helger prioriteres. Frekvensen økes vanligvis i vinterferier og påskeferier. Frekvensen påvirkes og tilpasses imidlertid praktiske hensyn og værforhold. Ved kaldt vær holder ofte løypene lenge. Ved fallende snø kan det være hensiktsmessig å vente til snøfallet roer seg. Løypene tråkkes også normalt sett på tidspunkt der det er lite aktivitet i løypene – som morgen og kveld. Dette av HMS-hensyn.

Hvorfor er ikke alle løypene tråkket?2023-04-15T14:21:47+00:00

Det kan være ulike årsaker til at noen løyper er kjørt opp og andre ikke. I starten og slutten på sesongen er det ofte pga. manglende snø. Grydalsløypen og deler av Sirekrokløypen kjøres ofte opp tidligst i starten av sesongen ettersom disse løypene går på Lyseveien. Det kreves mindre snø for å kjøre opp løype på asfaltveien der enn ellers ute i terrenget. Oppkjørt løypenett ekspanderer som regel naturlig i takt med snøfallet. Løypemaskinen er avhengig av å komme frem i hele løypen, og manglende snø i enkelte partier kan være årsak til at den ikke kommer videre rundt i løypenettet.

Deler av Suleskardløypen er ikke helt ferdig opparbeidet. Dette gjør at det trengs mer snø for å kunne kjøre opp løype her. Manglende snø/is over Flatstølåni og brøyting av anleggsveien i Flatstøldalen kan også være en utfordring som gjør at tråkkemaskinen ikke når ut i hele løypenettet.

Det jobbes med utbedringer av utfordrende deler av traseen.

 

Hvorfor tråkkes det ikke løyper flere steder?2023-04-16T18:51:09+00:00

Det kjøres i utgangspunktet kun opp langrennsløyper i etablerte traseer og etter avtale med grunneiere. Opparbeidet trase er nødvendig for å kunne utføre arbeidet på en sikker måte og for å unngå skader på kostbart utstyr. Bygging av løypetraseer er både kostnads- og  arbeidskrevende ettersom det er flere hensyn som må tas – både i forhold til terreng, snøskredfare, verneområde, dyreliv, mv. Omfanget på løypenettet i området må også stå i forhold til størrelsen på løypekjøringsbudsjettet.

Finnes det noen regler for skikk og bruk i skiløypene?2023-04-15T14:22:11+00:00

Vi gjengir  noen tidligere utgitte råd i forhold til skikk og bruk i skisporet.
De kan være en veilende rettesnor også for oss:

  1. Vis hensyn og vær vennlig
    Møter du folk med et smil får du som regel et smil tilbake. Det gjør turen hyggeligere.
  2. Vær spesielt hensynsfull og oppmerksom mot barn og eldre
    Husk at ikke alle har forutsetning for å holde samme tempo, og at det er utrolig motiverende for barn å få litt skryt av forbipasserende på skitur. Folk som er ute for å trene seg opp etter skade eller sykdom fortjener honnør, ikke sure blikk og kommentarer.
  3. Det er høyrekjøring også i skiløypa
    Unngå å gå flere i bredden når det er mye folk ute i sporet, høyreregelen er grei å forholde seg til.
  4. Den som går oppover skal vike for dem som kommer ned en bakke
    Løft blikket og følg med på trafikken slik at du kan ta et steg til siden når det trengs. Blir du gående og se ned på skituppene, får du ikke med deg så mye annet.
  5. Den som kommer nedover en bakke må varsle, for eksempel ved å rope «løype»
    De som kjører nedover har også et ansvar for å kunne bremse opp og stoppe for en hindring, så det er ikke bare å slippe seg løs.
  6. Den som kommer bakfra har ikke forkjørsrett
    Det er ikke ok å komme bakfra og rope «løype». Er man ute for å trene, får man ekstra effekt ved å skifte spor og gå rundt – slik det gjøres også i et ordentlig skirenn.
  7. Skiløpere på treningstur har ingen særrettigheter
    Det er ekstremt viktig å tenke på at alle har lik rett til å være ute i naturen. Din tur er ikke viktigere enn andres.
  8. Hundeeiere må vise ekstra hensyn og ha kontroll over hunden
    Det er smart å trene med hunden på forhånd, slik at den for eksempel vet at den skal holde til høyre. Husk at selv om man har kontroll på hunden sin, kan andre folk bli engstelige hvis den kommer løpende imot dem. Bruk hundepose – men kast den ikke fra deg i naturen.
  9. Gå ut av løypen ved rasting eller stopp
  10. Ta vare på naturen og ta med søppel hjem

 

Hvilke prosjekt jobber ØiS med og hvilke planer er det for fremtiden?2023-04-16T09:16:50+00:00

Hvis du lurer på dette ber vi om at du tar kontakt med din hytteforenings kontaktperson i ØiS som kan svare på mange spørsmål, og eventuelt avklare videre med et arbeidsutvalg eller styret i ØiS.

Du finner en liste over kontaktpersonene her.

Støtt løypekjøringen

Nesten alle hytteforeninger i området betaler inn samlet solidarisk løypekontingent på kr. 500 per hytte per år. I tillegg er det flere andre gode støttespillere som campingplasser, Fjellbutikken m.fl. som bidrar. Dagsturister og andre som ikke betaler via sin hytteforening oppfordres til å støtte arbeidet direkte ved å vippse et beløp til Øverst i Sirdal #134629. 50kr for dagsbesøk, 100 kr for en uke og 500 kr for en sesong. Skriv gjerne som kommentar hvor du holder til hvis du vippser – det er nyttig for oss å se hvor støtten kommer fra.

Det er ellers også mulig for alle å bidra ekstra ved å pante flasker i Fjellbutikken, som er så snille at de donerer overskuddet av flaskepanten til løypekjøringen.

Hvis du spiller hos Norsk Tipping kan  du også støtte ØiS ved å føre Øverst i Sirdal opp som grasrotmottaker. Hver gang du spiller går inntil 7 prosent av din spillinnsats da til ØiS uten at det går utover din innsats, premie eller vinnersjanse. Du kan bli grasrotgiver i alle Norsk Tippings kanaler eller ved å sende SMS «Grasrotandelen 917 351 074» til 60000. Les mer ved grasrotandelen ved å trykke her.

Vipps - Øverst i Sirdal #134629

Øverst i Sirdal #134629

Go to Top